Voordat ik in Laos aankwam had ik mezelf weinig ingelezen en zag ik het alleen als een doorgangsweg naar Vietnam. Dat is zonde want uiteindelijk heb ik het echte Laos niet gezien. Vooral omdat ik niet naar het zuiden ben gereisd.

Toch had ik een toptijd, mede door de mensen die ik ontmoette.

Ik was al aan het reizen met Zam uit Toronto en ontmoette op de grens met Thailand ook nog Jacob uit Vancouver. Met deze twee Canadezen trok ik via Luang Prabang en Vang Vieng naar Vientiane.

Luang Prabang

De eerste stop was in Luang Prabang in het noorden van Laos. Nadat we allerlei last minute bussen hadden genomen kwamen we aan in Sa Sa Lao hostel. Het was er prachtig aan de rivier met allemaal rieten/houten huisjes om in te slapen. Het dorp zelf was zeer toeristisch en de grootste attractie was de waterval Kuang Si.

Hier konden we prachtig hiken en zwemmen. Het water was kraakhelder en het natuurpark eromheen zat vol met vogels en andere dieren. Na veel feesten en partijen gingen we weer door naar het volgende dorp:

Vang Vieng

Hier waren we een paar dagen met Floor en Jorien uit Amsterdam. We hebben weer veel feest, maar de omgeving was ook prachtig. De hangmatten bar was onze favoriet:

Met de Italiaanse Diletta deed ik een ballonvaart door de vallei.

Dat was magisch. De piloot zorgde er zelfs voor dat we met de mand even de rivier aantikten en vervolgens weer opstegen.

Hier waren we dus bijna aan ’t zwemmen. Ik denk vooral dat het voor de mensen op de grond een cool gezicht was.En de zonsondergang was prachtig.Met Jack, Zam en Matt van ’t hostel beklommen we de dichtstbijzijnde heuvel en kon ik mij lekker uitleven met m’n camera op ’t prachtige landschap.

Eenmaal weer beneden schoot ik eindelijk een goede foto van een puppy. Er zijn hier in Azië super veel honden op straat natuurlijk maar ze zijn niet allemaal zo leuk als deze.

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos maar het is totaal niet wat je van een hoofdstad verwacht. Het is een soort grote plaats met veel franse invloeden.

De eerste avond ontmoet ik Brett en Harriet uit Jersey (UK) en drinken we een borrel in het hostel.Toevallig ontmoet ik Diletta weer en we bezoeken een paar tempels.

Op dag twee bezoeken we een Buddha Park. Een raar soort veld met allemaal boeddha’s shiva’s en andere vreemde beelden. Niet heel tof maar wel gelachen met de groep.

Laos staat niet echt bekend om de fantastische keuken maar een prima ‘fried rice’ is wel te vinden. En eerlijk gezegd was het beste eten niet uit Laos oorspronkelijk.

Het beste wat ik gegeten heb was een vietnamese Pho en een franse amandelcroissant.

De italiaanse koffie was ook top:

Op 3 maart was ik jarig. Ik krijg super toffe berichten vanuit NL een hele video van mijn skiënde vrienden uit Val Thorens. ’s Avonds ben ik met Harriet en Brett en doen we een drankje in Vientiane. Ik trakteer mezelf op een erg lekkere rode wijn. Diletta schuift ook nog aan. Ik had haar eerder in Luang Prabang ontmoet.

Later schoven er nog een paar mensen aan samen met Jacob en Zam.

We hadden een topavond.

De laatste dag bezoeken we COPE. Het is een organisatie die mensen helpt die armen en benen missen door de miljoenen onontplofte clusterbommen die nog in de grond zitten in Laos. De Amerikanen hebben na de Vietnam al hun clusterbommen gedropt boven Laos omdat ze die op een of andere manier  niet konden meenemen naar ‘huis’. Er zijn dus nog naar schatting 80 miljoen ‘bomblets’ (kleine bommetjes) die zomaar kunnen ontploffen door erop te staan.

Het was erg indrukwekkend.


Next stop: Hanoi, Vietnam

Daar ga ik een motor kopen en van noord naar zuid rijden.