De vlucht naar Singapore vanuit Bali had ik vlug geboekt op het vliegveld van Tokyo omdat ik anders niet het vliegtuig in zou komen. Ze vonden namelijk dat ik zowel een vlucht in als een vlucht uit Indonesië moest hebben. Op 8 juni vloog ik dus naar Singapore en bleef ik daar voor een paar dagen.

Nadat ik aankwam stuurde ik Frank een berichtje. Hem had ik ontmoet in Laos en via-via hoorde ik dat hij al een tijd in Maleisië was en ik vroeg hem om tips. Toevallig bleek dat hij ook net in Singapore was aangekomen en we spraken af in een biercafé voor een paar heerlijke speciaalbieren. Hij haalde me daarbij over om met hem een week later mee te gaan naar Borneo.

Dat gaf mij nog tijd om Singapore, Malacca en Kuala Lumpur te ontdekken.

Singapore

Met de Chileense Roberto trok ik door Singapore langs de grote highlights. De Botanische tuin had een enorme orchideeën-collectie en Roberto wilde die graag zien. Ze waren ook erg bijzonder:

Daarna bezochten we ‘The National Gallery’. Daar hingen in de grote hal een paar bekende ballen. Ze waren van de kunstenares Yayoi Kusama. Haar kende ik nog van het eiland Naoshima in Japan, waar grote pompoenen staan met hetzelfde motief (dessin voor de liefhebbers) als deze ballen.We zijn niet naar de expositie gegaan maar het gebouw was prachtig.We hadden er een mooi uitzicht.

En het licht was zo mooi dat zelfs deze bewaker aardig tot zijn recht kwam.

Verder is Singapore een indrukwekkende stad met allerlei toffe architectuur. Dit groene gebouw vond ik heel mooi.Na een selfie in een spiegelend plafond gingen we naar het icoon van Singapore:Dit gebouw heet het ‘Marina Bay Sands’. Een enorme constructie met een prachtig uitzicht bij zonsondergang. Na zonsondergang springen alle lichtjes langzaam aan.  Dit is Roberto, de man waarmee ik de hele dag door Singapore heb lopen zweten.

Als je de andere kant op kijkt vanaf het gebouw zie je een zeer futuristisch park met lichtgevende ‘bomen’. Deze bomen zijn ook nog eens ergens goed voor. Behalve toeristische attractie zuiveren ze regenwater en wekken ze zonne-energie op.  Zodra het donker werd was ook het Marina Bay Sands hotel prachtig verlicht.

Het was een toffe avond en een hele toffe stad. De volgende dag vertrok ik toch alweer door naar Malacca.

Ik had een lange reis met veel drukte bij de grens met Maleisië vanwege het feesten rondom Ramadan. Na een uur of tien bus-in bus-uit kwam ik ’s avonds laat aan in mijn hostel.

Malacca

De volgende dag huurde ik een fiets en ontdekte de stad.

Het is een oude Nederlandse kolonie en er zijn nog een aantal gebouwen bewaard gebleven. De bovenstaande was een theater maar niet erg goed onderhouden. Het zag er wel tof uit.

’s Middags ontmoette ik Pauline uit Maastricht in het hostel. Samen fietsten we voor zonsondergang naar de grote moskee aan de waterkant.  We moesten allebei een gewaad aan om ons lichaam te bedekken. Pauline had ook nog een hoofddoek nodig. Het was tof om eens echt in een moskee te zijn en tussen de biddende mensen door te lopen.

De zonsondergang was weer lekker rood.

Als toeristische attractie hebben ze daar riksja’s rondrijden inclusief kinderachtig thema en keiharde muziek waar de gemiddelde Chinees helemaal gek op is. Hierboven zie je een moeder met kind maar veel vaker waren het alleen volwassenen die hiervan gebruik maakten.

Goed…

’s Avonds aten we Indiaas in een enorm restaurant. De tandoor-chef gaf me een kijkje in zijn keuken. Het was heerlijk!

Kuala Lumpur was de volgende bestemming. Pauline had dit ook op haar planning staan dus samen pakten we de volgende ochtend de bus.

Kuala Lumpur

De enige echte highlight in Kuala Lumpur zijn de Petronas Twin Towers. Die bezocht ik nogmaals nadat ik ze al eens gezien had tijdens mijn stop-over toen ik van Ho Chi Minh City naar Osaka vloog. Het park lag er mooi bij en samen met wat anderen van het hostel bezochten we ’s avonds een toffe skybar op een helicopter platform bovenop een hoog gebouw. We dronken fancy cocktails en hadden een mooi uitzicht op de Twin Towers.

Volgende stop: Borneo! Dat wordt gaaf en heel anders: jungle, wilde dieren en afgelegen dorpjes.