Na mijn trektocht door de Himalaya kwam ik aan in Pokhara. Een toeristisch hippie-oord aan een prachtig meer. De sfeer was goed er waren veel toeristen en we (Matthew Park en ik) hadden tijd om te uit te rusten van de trektocht en busrit.

Met de beelden van mijn GoPro camera en telefoon heb ik een compilatie gemaakt van mijn tijd in Nepal. Die vind je onderaan dit artikel.

Hersenspinsels

Na een ellenlange dwaaltocht door de Nepalese oerwoud komen we in een dorpje (Mathilo Chipla) aan. Omdat we zonder water zitten vragen we bij een familie die buiten zit of we onze flessen mogen vullen en of ze weten waar we iets kunnen eten. We worden warm onthaald en krijgen instant noodles en thee. Als ik vraag hoeveel we ze verschuldigd zijn zeggen ze bescheiden dat het gratis is. Ik rijk oma een briefje van 500 rupies aan. Die neemt ze maar al te graag aan.


Lokale bussen zijn gemaakt voor lokale (lees: kleine) mensen

Als je in Nepal in de bus zit en de jonge moeder die naast je zit geeft borstvoeding aan haar dochtertje is het een beetje als wegkijken terwijl jouw voorganger in de rij bij de kassa de pincode invoert.

Een familie met drie kinderen stapt de bus in. De jongste zoon van een jaar of tien draagt een grote zak op zijn rug. Als hij die zak op de busvloer neerzet hoor ik een doffe klap die me doet vermoeden dat er een kilo of 20 (!) aan rijst in zit.

Iedereen tilt hier alles op de rug. Men gebruikt een hengsel vanaf de rug naar het voorhoofd.

Zoals 60-jarige vrouwen met complete hooibalen,

.. rijst,

.. meubels, kortom: alles.

 

Na twee volle dagen van verschrikkelijke busritten begin ik de lokale hits al te herkennen en zing ik vrolijk mee alsof ik 10 jaar oud ben en meezing met een engels nummer en eigenlijk de tekst niet ken.

Voor een taxi in Nepal betaal je grofweg tien keer zoveel als een lokale bus en twee keer zoveel als de locals zouden betalen. Alsnog is het super goedkoop.

Nepal in 3 minuten (video)

Ik had geen idee hoe ik de eerste afbeelding van de video kon wijzigen dus vandaar de erg vreemde ‘thumbnail’. Anyway.. enjoy!

Mijn volgende post gaat over Bangkok.