Bali

Na anderhalve week klimmen en surfen op Lombok vertrokken we terug naar Bali. Op 8 juni zou Yv terugvliegen naar Amsterdam en stond mijn vlucht naar Singapore gepland. We hadden nog even te spenderen in het binnenlandse Ubud, op het rustige eilandje Nusa Lembongan en in het surfdorp Canggu.

Ubud

Ubud ligt in het binnenland van Bali en er hangt een relaxte sfeer. Het is erg toeristisch maar op een of andere manier stoorde me dat niet.

De eerste avond aten we fantastische rendang:

Het was vegetarische rendang voor mij natuurlijk en ze gebruikten ‘jackfruit’ als vervanging voor rundvlees. Super!

De volgende dag ontmoetten we Harriet, Brett en Jonny. Die kende ik nog uit Laos en Hanoi en het was top ze weer te zien na zo’n lange tijd. En Zam was er ook. Met hem had ik twee maanden door Laos en Vietnam heb gebanjerd. We aten super spicy Thaise curry met z’n allen… …en besloten de volgende dag naar een brouwerij te rijden op de scooter ergens in de bergen ten noorden van Ubud. Yvette, Brett en ik vertrokken op twee scooters de bergen in. Al snel begon het te regenen en kwamen onze poncho’s van pas. Eindelijk kwamen we aan in een klein bergdorpje bij Stark Brewery en kregen van de directeur een uitgebreide rondleiding. Brett had dit van tevoren geregeld omdat hij een bierkenner is en overal speciaalbier brouwerijen opzoekt om ze te bezoeken. Hij heeft redelijk wat Instagram volgers en in ruil voor een paar verhaaltjes over de biertjes kregen we een enorme doos flesjes mee naar huis. Geen slechte deal dus. De terugrit was wederom veel regen maar toch mooi!

Ik wilde heel graag een kookcursus doen om de heerlijke Balinese specialiteiten te leren maken en ik kreeg Harriet, Yv, Jonny en Brett mee dus we hadden een mooie dag in een tuin. Daar plukten we de kruiden en sommige groenten om die vervolgens te verwerken in de heerlijke gerechten.Yv kreeg nog muziekles.Iedereen vond het hondje schattig!Totdat hij een muis gevonden had en het net aan in leven hield zodat hij er lekker mee kon spelen.De basis in de Balinese keuken is een kruidenpasta (boemboe).Dat ging in de curry en in deze Berkedel (maïskoekjes).De rest maakte varkensvlees, maar ik maakte zoet-zure tempeh: lekker!Harriet keek er serieus bij.Brett was trots op zijn creaties.

De volgende dag wilden Yv en ik op de scooter naar een tempel die we online hadden gevonden. Op de foto’s zag het er spectaculair uit en de beklimming van 1700 traptreden leek ons ook een leuke uitdaging. De scooterrit was wederom lang en Google Maps stuurde ons compleet de verkeerde kant op maar uiteindelijk zijn we er gekomen. Het complex bestond uit meerdere Hindoeïstische tempels op een heuvel. De onderste was mooi en naar de anderen moesten we klimmen.

We besloten om te beginnen met klimmen.We liepen echter precies een wolk in dus we hadden totaal geen uitzicht nadat we net een uurtje trappen hadden gelopen.

Hier zie je Yv ‘genieten’ van het uitzicht.

Weer beneden bezochten we de belangrijkste tempel weer. En de zon vond een gaatje:Dat leverde dit mooie plaatje op.

De terugweg was mooi door de heuvels en rijstvelden:

In Ubud zijn negen van de tien hotels gebouwd in een oud tempelcomplex en dat ziet er heel tof uit.Dit was de voordeur van onze kamer.

Nusa Lembongan

Na Ubud en de heuvels waren we weer toe aan een mooi strand en vertrokken we naar Nusa Lembongan. Een klein eilandje ten zuid-oosten van Bali. Heerlijk rustig was het daar en met een scooter bezochten we alle highlights. Ze hebben daar een wilde kustlijn met golven die hard tegen de rotsen slaan. Dat levert spectaculaire landschappen op.Met de scooter ontdekten we Nusa Lembongan en het buureiland Nusa Ceningan.

En toen maakte ik een selfie.

Na een rustige paar dagen vertrokken we nog voor 1 nachtje naar Canggu op Bali en aten we allerlei hipstervoedsel. Toen vertrokken we vanaf daar naar het vliegveld in Denpasar. Yv vertrok weer terug naar Amsterdam en ik ging nog een maandje door.

Mijn reis zet voort naar Singapore en Maleisië (Borneo)!

Dat is voor de volgende keer!