Op 8 januari vloog ik naar Kathmandu vanaf Amsterdam via Doha (Qatar). Na een paar dagen van flinke cultuurshock ben ik er van gaan houden.

In mijn hostel was het zeer rustig. Het is namelijk laagseizoen om naar Nepal te reizen omdat de beste (meest drukke) tijd van het jaar om een trektocht te gaan doen in de Himalaya de herfst is.

Zie hier mijn fotoverslag:

(Sorry voor eventuele foutjes in tekst of afbeeldingen maar ik heb deze blog gemaakt op mijn telefoon vanuit een bergdorpje in de Himalaya)

Swayambhu (monkey temple)Dit is Swayambhu, ookwel Monkey Temple genaamd. Het is een zogenaamde stupa vlakbij m’n hostel op een heuvel.

Veel apen daar:

Recus aapjes bij Swayambhu

De volgende dag was ik op pad met AJ.

Voor een flinke zak rijst en wat boodschappen leidde hij me door heel Kathmandu en Buddhanath. Waarschijnlijk heb ik teveel betaald maar het was het meer dan waard. En ook niet onbelangrijk in een boeddhistisch land; ik heb flink aan m’n karmapunten gewerkt. Hij liet me Buddhanath zien, een dorpje vlakbij Kathmandu met nog een grotere Stupa (zie titelafbeelding). Daar was een festival aan de gang waar honderden Tibetaanse monniken met de klok mee om de stupa liepen en in grote groepen gebeden aan het oprakelen waren. Prachtig gezicht:

Pashupatinath is een hindoeïstisch tempelcomplex. Het ligt aan de heilige Bagmatirivier en daarom cremeren ze daar de doden. De rook is dus geen smog van auto’s maar het ruikt daadwerkelijk naar verbrand vlees.

De dag erna ben ik samen met Daniel vanuit het hostel de Jamacho tempel gaan beklimmen. Het lag 800m boven Kathmandu. Dat was alleen bijna niet te zien vanwege de smog. 

Op de terugweg werden we gecontroleerd door het leger. Super aardige mannen waren het en ze waren zeer onder de indruk van de 1.95m lengte van Daniel.

Op de laatste dag in Kathmandu bezocht ik Bakthipur. Hier was de schade van de aardbeving van 2015 enorm. Alle tempels hadden grote en kleine schade en alles wordt gestut.

Trouwens, het eten is hier top. In elk gat in de muur kan je hier goed eten. Hoe shabby het er ook uitziet; altijd goede momo’s, samosa’s, dal baht en noodles. Deze mensen verkopen samosa’s vanuit hun stalletje. 

Verder gebeurt hier alles op straat. Het is natuurlijk hartje winter hier en het wordt’s nachts rond het vriespunt. Verwarming hebben ze niet dus iedereen warmt zich op aan het vuilnis dat ze verbranden.

Dat was ‘m weer. Nu op weg naar mijn grote 20-daagse trip rond de Annapurna bergtoppen.